Fra skoghaug til hytte

«Her vil jeg ha hytte!» sa Silja Bjørk Sveen til Alf Rune Sveen – uvitende om at skoghaugen de sto på skulle komme til salgs bare et år senere.

Paret kom over drømmetomten da de var på en gåtur langs Ålfjorden. På den tiden var tomten bare en skoghaug, og det var ingen tegn til at denne skulle selges i nærmeste fremtid. Tiden gikk, og både Silja og Alf Rune hadde slått fra seg drømmene om skoghaugen de besøkte et år tidligere. Det var frem til Silja kom over en helt spesiell finn-annonse.

– Vi hadde sett litt etter tomter rundt i området, men vi fant aldri det vi ville ha. Det var veldig spesielt da tomten vi hadde vært å sett på dukket opp på finn.no et år senere, vi ante jo ikke at denne ville komme til salgs, men plutselig så lå den der, og da slo vi til, minnes Silja.

Er du også på jakt etter en unik hytte? Avtal en gratis konsultasjonstime med oss.

Avtal et møte her

Alf Rune er født og oppvokst her i Ålfjorden, og selv om foreldrene solgte barndomshjemmet for flere år siden, er det fremdeles mange grunner til at Alf Rune ville tilbake til det lille idylliske samfunnet. Her har han gode barndomsminner sammen med familien, og kjennskap til de fleste. Et lite stykke unna, ligger også hyttene til søsteren og foreldrene.

– Litt av grunnen til at vi syntes det var kjekt å bygge hytte her var jo fordi jeg vokste opp i Ålfjorden. Et pluss er at foreldrene og søsteren min også har hytte her, og vil vi bort til dem er det bare en liten kjøretur unna, sier Alf Rune.

Silja som opprinnelig er fra Island, kom til Norge i 2001. I starten bodde hun hos sin storesøster der hun hjalp til med barnepass, i tillegg til jobben i restaurantbransjen. Foreldrene hennes bor fortsatt på Island, og det som bare skulle være noen måneder i Norge ble til 21 år. I Haugesund traff hun nemlig mannen i sitt liv. Det slo raskt gnister mellom Silja og Alf Rune, og Silja valgte å bli værende i Norge. Senere utdannet hun seg til sykepleier, og siden den gang har paret slått seg til ro i Sveio sentrum sammen med barna Christian August og Carmen Bjørk.

Godt samarbeid

Etter tomtekjøpet var planen å avvente byggingen.

– Vi tenkte å vente litt med å bygge siden vi visste at det kom til å koste. Men så kunne vi ikke finne roen, og da tok vi kontakt med Garvik Gruppen, sier paret.

Familien hadde sett for seg at det kanskje ville være litt utfordrende siden tomten var så smal, men Garvik Gruppen kom med en fin innledning, og oppfølgningen gjorde at paret sto trygt på valget av hytteleverandør. At de i tillegg hadde en egen arkitekt som kunne tilpasse tomten var en stor faktor for hvorfor de valgte nettopp Garvik Gruppen til sitt prosjekt.

– I all hovedsak er det Garvik Gruppen som har stått for alle leverandører, med unntak av elektro og opparbeidelse av tomt. Vi er veldig fornøyde med aktørene som har bidratt, i tillegg til Garvik Gruppen, sier Alf Rune.

Effektiv byggeprosess

Første spadetaket ble tatt i juni 2021. Etter knapt åtte måneder sto hytta ferdig.

– Hele prosessen var veldig effektiv, det var god planlegging og rask fremdrift. Vi har vært med gjennom hele planleggingsprosessen, og gjennom en god dialog med byggeleder Mangor Stava, har vi fått komme med mange innspill og tatt de fleste valgene selv. Hvis vi har lurt på noe, har han alltid vært en telefonsamtale unna, sier Silja.

Garvik Gruppen har også et skarpt øye for detaljer, legger Silja til. Som et eksempel nevner hun ventilene som er tilpasset slik at de står i stil med kledningen til hytta. De svarte detaljene følger en rød tråd, og står i kontrast til det ellers lyse interiøret. Ingen vegger i hytta er helt hvite. Disse har familien malt i Washed linen, Sommersne og Soothing Beige fra Jotun.

– Utenfor går det mye i svart og grått, men inne ønsket vi en lun og moderne hytte i skandinavisk stil. Vi var litt usikre på det svarte kjøkkenet i starten, men nå er vi veldig glad vi tok det valget, sier Silja.

En lettstelt hyttedrøm

Bruksarealet på den moderne atriumshytta er på 105 kvm fordelt på et plan. Hytta inneholder tre soverom, bad, et separat vaskerom, en liten tv-krok i inngangen, stue, kjøkken og vindfang. Totalt er tomten på et mål. En perfekt størrelse for familien på fire synes Silja. Den kreative løsningen med U-form gir hytta en fleksibel soneinndeling både inne og ute. Siden hytta ligger høyt oppe i terrenget, har de en vakker utsikt ut mot fjorden.

– Vi er veldig fornøyde med hytta og vi trives veldig godt. Hytta ligger skjermet til med bare 3-4 hytter rundt, så det er veldig rolig her. Eneste er båttrafikken, men det er bare kjekt, sier Silja.

I innkjørselen har familien fått hjelp av foreldrene til Alf Rune. Her plantes det ulike plantevekster for å bevare det naturlige preget rundt hytta. Terrassen skal også ferdigstilles i løpet av sommeren. På hyttas vegger har de valgt en vedlikeholdsfri kledning kombinert med alutile fasadeplater.

– Utgangspunktet tok vi fra Lyngen huset i Mesterhus huskatalog som Garvik Gruppen er leverandører for, så har vi gjort en del endringer ut ifra det, sier Silja.

Resultatet ble en fin miks mellom Lyngen-huset og Garviks tidligere prosjekter, kombinert med nye innspill fra familien selv og arkitekten.

– Det positive med oss er at vi alltid har vært i forkant, og valgt ut det vi ville ha i god tid. Alt fra farger til materialer. Selv om det har vært mye å ta stilling til, har det vært en jevn og fin prosess med løpende kommunikasjon. Det har nok vært en fordel at vi har bygget hus tidligere og vet litt om prosessen og valgene som må tas, sier paret.

Hvem gjorde hva: